Conform unor informații publicate pe internet, se face cunoscut că, într-un interviu din 15 decembrie 2022, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valerii Zaluzhnyi a declarat pentru „Economist” că mobilizarea Rusiei „a funcționat” și încă reprezintă o „problemă” pentru Ucraina. Mai mult, generalul V. Zaluzhnyi a subliniat în interviul pentru „Economist” că „rușii pregătesc aproximativ 200.000 de soldați noi” și că „nu se îndoiește că vor avea o altă încercare de desfășurare a unei acțiuni militare la Kiev.”
În acest context, este semnificativ de menționat că evaluarea generalului V. Zaluzhnyi vine la trei luni după ce președintele rus, Vladimir Putin, a declarat (21 septembrie 2022) mobilizarea trupelor, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial.
În conexiune cu acest mediu informativ, putem spune că mai există alte două informații de interes. Acestea precizează că, pe de o parte, conform declarațiilor recente ale lui V. Putin aproximativ 150.000 de recruți au fost deja dislocați în Ucraina – probabil aruncați în prima linie fără o pregătire adecvată – iar, pe de altă parte, Ucraina face cunoscut opiniei publice că 150.000-200.000 de recruți ruși, care nu fuseseră încă dislocați, sunt probabil în curs de formare și pregătire.
Dar iată că, într-un interviu pentru „The Guardian”, și ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a spus că „aproximativ” 150.000 de recruți urmează „cel puțin trei luni” de antrenament în diferite tabere înainte de „următorul val” al unei ofensive ample ruse din mai multe direcții care, conform lui O. Reznikov, ar putea începe în februarie 2023. Comentariile generalului V. Zaluzhnyi și ale ministrului O. Reznikov pot fi catalogate ca fiind evaluări similare cu cele făcute de ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, în cadrul unui briefing, când oficialul ucrainean a subliniat că există posibilități ca Rusia să lanseze o „mare” ofensivă „undeva la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie 2023”.
O altă informație de interes și extrem de surprinzătoare pentru avertizare timpurie a fost furnizată mass-media de șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteață, într-un interviu acordat TVR Moldova. Oficialul moldovean și-a exprimat opinia că există riscul unei invazii rusești a țării sale, risc care va persista și anul viitor, specificând că Rusia plănuia să invadeze teritoriul Moldovei la începutul anului 2023, implementarea unor astfel de planuri depinzând de evoluția războiului din Ucraina. Potrivit lui Alexandru Musteață, riscul invadării Moldovei de către Rusia va continua anul viitor, iar „întrebarea nu este dacă Federația Rusă va ataca teritoriul Moldovei, ci când se va întâmpla: fie la începutul anului, în ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie, conform informațiilor deținute de SIS, Federația Rusă intenționând să meargă mai departe.”
Potrivit oficialului moldovean, sunt analizate mai multe scenarii, dintre care unul este acela conform căruia Moscova va încerca să efectueze o invazie terestră prin nordul Ucrainei spre Moldova. El a mai amintit că pe teritoriul Transnistriei se află „cel mai mare depozit de muniție din Europa”, pe care rușii îl au sub control, șeful SIS neexcluzând ca posibila invazie a Federației Ruse în Moldova să fie asociată cu utilizarea acestor muniții într-o eventuală confruntare militară.
Conform șefului SIS, obiectivul Federației Ruse de a face un coridor terestru în Transnistria a fost discutat în primăvară, după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, iar pentru a face acest lucru, rușii au plănuit să ocupe regiunile Odessa, Mykolaiv și Herson, dar, din fericire, nu au reușit să realizeze aceste planuri.
Într-un astfel de context, este semnificativ a sublinia că, la sfârșitul lunii iunie 2022, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa va răspunde încercărilor Rusiei de a o lovi de pe teritoriul Transnistriei, iar șeful Direcției de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kyrylo Budanov, a spus că țara sa este pregătită să ajute Republica Moldova pentru eliberarea Transnistriei.