Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Intensificarea în plan intern și diplomatic a acțiunilor pentru apărare și securitate – competiție ce ar putea fi decisivă în războiul dintre Ucraina și Rusia
Ucraina și Rusia acționează intens și simultan pentru apărarea propriilor interese.

Dr. Ing. Stelian TEODORESCU

21/12/2022 Regiune: Rusia Tema: Conflicte

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se întâlnește azi, 21 decembrie 2022, cu președintele american, Joe Biden, aceasta fiind prima sa călătorie în afara granițelor țării sale, de la invazia declanșată de Rusia, în 24 februarie 2022.

Casa Albă a confirmat vizita președintelui Ucrainei și a subliniat că va furniza forțelor armate ucrainene o baterie de rachete „Patriot”, crescând semnificativ capacitatea de apărare aeriană a acestei țări agresate de Rusia. Este semnificativ de subliniat că, în timpul vizitei V. Zelenski se va adresa, Congresului SUA și va avea o serie de întâlniri cu oficiali americani, principalul obiectiv fiind consolidarea rezilienței și a capacităților de apărare ale Ucrainei.

Vizita lui V. Zelenski într-o țară străină, în timpul derulării unui război început în februarie 2022 poate fi catalogată ca o premieră și, în același timp, o mare surpriză, care scoate în evidență, de asemenea, importanța relației Ucrainei cu SUA și aliații lor, care împreună continuă să joace un rol esențial în acordarea sprijinului militar statului ucrainean. Liderii americani au confirmat un nou sprijin, care constă într-un alt pachet de aproape două miliarde de dolari destinat pentru asistență militară acordată Ucrainei, operațiune care include un nou sistem de rachete „Patriot”, care va ajuta Ucraina să își protejeze infrastructura împotriva atacurilor rusești. Oficialii ucraineni fac apel de mult timp la actorii internaționali importanți pentru furnizarea de sisteme de apărare aeriană mai puternice. Este relevant și faptul că SUA vor avea o contribuție deosebită în procesul de instruire a trupelor ucrainene cu privire la modul de utilizare a sistemului „Patriot”, care va dura „ceva timp” și va avea loc într-o „țară terță”.

Trebuie să evidențiem că, în prezent, SUA lucrează pentru elaborarea și promovarea unui proiect de lege prin care se dorește a se oferi Ucrainei aproximativ 45 de miliarde de dolari, ca parte a procesului de finanțare suplimentară pentru 2023. În ceea ce privește cheltuielile generale pentru sprijinul militar direct de la începutul conflictului, a devenit foarte clar că SUA s-au angajat în acest proces de sprijinire a Ucrainei mult mai mult decât orice altă țară, valoarea costului lunar al apărării pentru Ucraina ridicându-se la aproximativ cinci miliarde de dolari, după cum a subliniat într-o declarație a sa și președintele V. Zelensky.

Principalele state donatoare pentru sprijinul Ucrainei în apărarea împotriva invaziei Rusiei sunt:

SUA - 18,51 mld USD
Germania - 2,34 mld USD
Marea Britanie - 1,9 mld USD
Polonia - 1,82 mld USD
Canada - 0,99 mld USD
Franța - 0,47 mld USD
Cehia - 0,44 mld USD
Suedia - 0,39 mld USD
Estonia - 0,33 mld USD
Italia - 0,32 mld USD

Într-un astfel de context, este de remarcat că vizita președintelui V. Zelensky la Washington vine la o zi după ce a făcut o vizită neanunțată în orașul Bakhmut (din provincia ucraineană Donețk, 20 decembrie 2022) din prima linie a confruntării militare, unde forțele ucrainene și ruse au purtat o bătălie aprigă, pe parcursul a mai multor luni de zile. Președintele ucrainean a avut întâlniri cu trupele sale și a înmânat premii soldaților, o astfel de vizită fiind catalogată ca demonstrație semnificativă de sfidare a Rusiei și o demonstrație de sprijin pentru forțele ucrainene angajate în unele dintre cele mai înverșunate lupte din ultimele săptămâni.

Este totuși de semnalat că, în aceeași zi (20 decembrie 2022), președintele rus, Vladimir Putin, a acordat medalii în interiorul Kremlinului unor militari ruși implicați în invazia din Ucraina. Mai mult, acesta a solicitat întărirea granițelor Rusiei și a căutat să ordone și să instruiască serviciile de securitate ruse să păstreze un control mai mare asupra societății și să elimine „trădătorii, spionii și sabotorii”. Vorbind cu ocazia Zilei Serviciilor de Securitate, sărbătorită pe scară largă în Rusia, Putin le-a cerut (19 decembrie 2022) oficialilor săi de securitate să protejeze granițele, să sporească controlul asupra societății și să maximizeze „utilizarea potențialului operațional, tehnic și de personal”, pentru a preveni riscurile care vin din străinătate și din interiorul Rusiei.

În contextul acestui război în plină desfășurare, se pare că în Ucraina s-a dat naștere, totuși, unui sentiment de deznădejde și a unei percepții că Occidentul a subestimat amenințarea reprezentată de Rusia, nu atât pe câmpul de luptă, cât mai ales cu privire la sursele vitale de energie ale Ucrainei, în acest moment fiind făcute serioase distrugeri în rețelele de distribuție a energiei electrice. Implicit, toate localitățile din Ucraina se confruntă cu pene de curent sau cu restricții în privința furnizării de electricitate.

Sunt notabile acțiunile liderilor ruși atât în plan intern, cât și cele diplomatice, în plan extern. Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev a efectuat o vizită surpriză la Beijing (China) și a purtat discuții cu președintele chinez Xi Jinping, discuții în timpul cărora au avut loc dezbateri referitoare la conflictul din Ucraina. D. Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că el și Xi au discutat despre parteneriatul strategic „fără limite” dintre cele două țări, precum și despre Ucraina, cu toate acestea nefăcând cunoscute mai multe detalii.

Conform unor alte surse, China a făcut cunoscut că speră ca toate părțile angajate în conflictul din Ucraina să manifeste reținere și să rezolve problemele de securitate prin mijloace politice. Așa a declarat președintele Xi Jinping într-un mesaj transmis lui D. Medvedev, în timpul întâlnirii lor de la Beijing. Xi i-a mai transmis lui D. Medvedev că speră ca formațiunile politice aflate la conducere, Partidul Comunist Chinez și Rusia Unită, să poată promova dialogul și să poată crea un mediu favorabil pentru aprofundarea cooperării strategice dintre China și Rusia.