https://news.sky.com/story/ukraine-war-latest-news-russia-warns-us-germany-tanks-12541713?postid=3565451
În ultima perioadă se constată că trupele ucrainene desfășoară exerciții militare ample, inclusiv cu tancuri, în contextul unor informații care prognozează că Ucraina se pregătește pentru un atac de amploare, iminent din partea F. Ruse. Un oficial important din sectorul de securitate ucrainean a declarat că ofensiva ar putea avea loc în următoarele două-trei săptămâni. Exercițiile militare menționate au avut loc săptămâna trecută în regiunea Harkov, din estul Ucrainei, în spatele principalelor linii de front, într-o zonă mai la est.
În același context, este de remarcat că surse de informare din mass-media diverse și numeroase, precum și medii de socializare din Occident, Ucraina și Rusia indică, la rândul lor, că Moscova se pregătește pentru un atac iminent asupra Ucrainei. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) spune că acest lucru susține propria sa evaluare, conform căreia, în lunile următoare, o ofensivă este „cel mai probabil demers”.
Ca un argument care poate confirma intenția Rusiei poate fi considerată și declarația lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, care a evidențiat că „nu există indicii” conform cărora Rusia s-ar pregăti să negocieze pentru pace – și ar putea face contrariul. El a mai menționat că Moscova poate mobiliza până la 200.000 de militari și continuă să asigure tehnică de luptă, arme și muniții, prin creșterea producției interne și din parteneriatele cu Iranul și Coreea de Nord. Presa de stat iraniană a informat că, pe 29 ianuarie 2023, Iranul și Rusia au stabilit canale directe de comunicare financiară între băncile iraniene și peste 800 de bănci rusești.
Între timp, ISW a remarcat că un lider militar ucrainean – Ivan Tymochko – a „declarat în mod corelat că forțele ruse își întăresc gruparea în Donbas, ca parte a unei ofensive anticipate și a semnalat că acestea par a fi obligate să lanseze o ofensivă din cauza presiunii interne în creștere care se manifestă în Rusia”. De aceea, este important de precizat că anumite grupuri de reflecție au evidențiat – referitor la informațiile apărute și analizate în mediile de socializare – că „declarațiile lui Stoltenberg și Tymochko susțin prognoza ISW, conform căreia forțele ruse se pregătesc să lanseze o nouă ofensivă în lunile următoare, probabil în regiunea Lugansk. La rândul lor „bloggerii ruși au continuat să indice că spațiul informațional rusesc creează condiții favorabile și anticipează o ofensivă rusă.” Mai mult, bloggerii au preluat o declarație făcută de canalul rus „Telegram” conform căreia ritmul și natura actuală a operațiunilor rusești indică faptul că principalele forțe ale ofensivei anticipate și ale progresului promis nu s-au „angajat încă în desfășurarea de acțiuni militare”, o astfel de declarație sugerând că bloggerii ruși cred că forțele ruse nu au activat încă elementele necesare unui efort ofensiv decisiv. Oficialii ruși continuă să instituie măsuri care sugerează că se pregătesc pentru un al doilea val de mobilizare. Șeful Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat, Andrey Kartapolov, a declarat la 28 ianuarie 2023 despre organismul pe care îl conduce că revizuiește peste 20 de legi privind amânarea mobilizării, inclusiv cele pentru familiile cu copii cu dizabilități sau pentru cele cu mai mult de trei copii. Recrutorii militari ruși din Ostrov, regiunea Pskov încearcă să recruteze șomeri în serviciul contractual de voluntari. Departamentele de mobilizare ale universităților din districtele Sankt Petersburg, Omsk și Vladimir au cerut studenților să furnizeze date de înregistrare militară, ca parte a pregătirilor pentru un al doilea val de mobilizare, în februarie 2023.
Cu toate acestea, forțele ruse au continuat atacurile la sol pentru a recâștiga pozițiile pierdute la vest de Kreminna și continuă să efectueze atacuri la sol peste linia frontului din regiunea Donețk, cu scopul obținerii de câștiguri teritoriale lângă Bakhmut, dar nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în regiunea Zaporojie. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat, pe 30 ianuarie 2023, că instituția aflată sub coordonarea sa va prelua aprovizionarea și asigurarea unităţilor de voluntari ruşi cu arme, echipamente, îmbrăcăminte, îngrijiri medicale şi alimente.
În tot acest timp forțele ucrainene au efectuat, la rândul lor, operațiuni contraofensive la nord-vest de Svatove și au continuat să lovească în concentrările de forțe rusești din zonele din regiunea Lugansk.
În contextul acestor pregătiri intense, ofensive și defensive ale ambelor părți, este totuși greu de previzionat exact dacă și când rușii pregătesc un atac de mare amploare, ucrainenii urmărind cu atenție, prin drone, satelit și surse umane, când rușii deplasează unități mecanizate din Crimeea către frontul de est din Donețk și Lugansk.
Se poate anticipa ca Rusia să continue să-și consolideze forțele militare, în timp ce Vladimir Putin îndreaptă economia spre o funcționare amplă pe timp de război, pentru a produce noi tancuri și rachete. Șeful Statului Major rus, Valery Gerasimov, a fost pus la conducerea directă a operațiunilor desfășurate în Ucraina, o mișcare considerată de mulți analiști ca prevestitoare a unei ofensive majore.
Analizând evoluțiile de până acum, se poate aprecia că prima fază a invaziei declanșate de Rusia s-a încheiat cu o dezamăgire pentru forțele lui V. Putin, acestea fiind respinse din nord, apoi din regiunea Harkov, în septembrie 2022, precum și din regiunea Herson, la vest de Nipru, în noiembrie 2022.
Se poate spune că a doua fază este caracterizată printr-o încercare de punere în operă a unui război de uzură, cu mii de mercenari și condamnați ruși sacrificați pentru mici câștiguri teritoriale, în jurul orașelor Bakhmut și Soledar, combinată cu atacuri în masă cu rachete asupra centralelor electrice, infrastructurii de transport, a celei de producere a energiei electrice și asupra instalațiilor de furnizare a resurselor de apă. Această a doua fază a fost un eșec al rușilor, aproape la fel ca și prima fază. Rusia a folosit o mare parte din arsenalul său de rachete de croazieră și, în timp ce rețeaua electrică a Ucrainei a fost semnificativ distrusă, nivelul voinței Ucrainei de a lupta și de a se apăra s-a menținut la un nivel semnificativ de ridicat.
A treia fază a războiului din Ucraina este pe cale să înceapă, ambele forțe combatante dorind, cel mai probabil, să fie o luptă totală, pentru crearea unui avantaj decisiv și utilizând arme combinate – infanterie mecanizată, artilerie, forțe aeriene și forțe ale marinei militare.
Organizarea unei ofensive și defensive majore de ambele părți implicate în această probabilă fază viitoare a războiului din Ucraina va avea o încărcătură psihologică majoră, datorită riscurilor foarte ridicate și foarte greu de previzionat. În multe din analizele și prognozele făcute la nivel internațional se atrage atenția asupra faptului că viitoarele acțiuni militare ce se vor declanșa ar putea fi catalogate ca ofensive sau defensive într-un război în care Ucraina are un avantaj substanțial, cu o tehnologie integrată superioară de drone, satelit și rachete mai precise.
„Este un război al unor grupuri mici de forțe speciale care utilizează ambarcațiuni”, a spus Yaroslav Honchar, șeful unei unități ISTAR de pe frontul de sud. El a spus că rușii au trimis o unitate specializată, Brigada 80 Arctică din flota nordică, pe care a descris-o drept „forțe speciale de elită antrenate să lupte acolo unde este frig și umed”. De asemenea, se crede că Ucraina își dezvoltă propriile forțe pentru operațiuni speciale pe apă, iar SUA au furnizat ambarcațiuni de patrulare fluviale în ultimul său pachet de sprijin militar. Acesta ar putea fi folosit în raiduri pe Nipru.
Sudul oferă Rusiei perspectiva unei surprize strategice, iar ucrainenii sunt conștienți de pericol. Un ofițer de informații ucrainean a subliniat că rușii ar putea împinge frontul la est de Huliaipole, la intersecția dintre fronturile Zaporojie și Donețk, într-un loc numit Velyka Novosilka. „Este un punct strategic în care, dacă rușii se descurcă bine și capturează zona, pot conduce acțiunile militare spre nord, iar trupele noastre din Donețk ar putea fi capturate”, a spus ofițerul ucrainean.
Există, de asemenea, întrebări serioase dacă forțele ruse au învățat lecțiile tactice, operaționale și strategice ale fiasco-ului de acum un an și dacă sunt într-o formă mai bună acum pentru a organiza atacuri coordonate corespunzător. „Capacitatea Rusiei de manevră ofensivă la scară largă în acest moment este într-adevăr provocată”, a spus Dara Massicot, fost analist principal pentru capabilitățile militare ruse la Pentagon, care este acum cercetător principal pentru politici la corporația Rand. Mai mult, aceasta a subliniat că rușii „au încercat același lucru anul trecut și nu a mers bine, iar forțele care le-au rămas nu sunt la fel de profesioniste, iar echipamentul nu este la fel de bun.” Cu toate acestea, nu trebuie omis faptul că în diverse medii se face o apreciere foarte greu de confirmat sau infirmat conform căreia, „chiar și trupele prost conduse, prost echipate și puțin antrenate pot fi copleșitoare, dacă întrunesc efectivele necesare și fiecare săptămână care trece este o altă oportunitate pentru armata rusă de a se reinstrui, reechipa și reorganiza”.
Ca urmare, în rândul forțelor ucrainene a luat naștere și s-a împământenit un sentiment de urgență tot mai mare, dorindu-se preluarea inițiativei și trecerea mai întâi la ofensivă, prevenind astfel un atac rusesc de mare amploare. Dar există și frustrarea de a nu avea încă instrumentele necesare de care au nevoie pentru a îndeplini obiectivele stabilite.
Astfel, se poate anticipa că Ucraina va încerca să lovească acolo unde consideră că liniile rusești sunt cele mai slabe, în special în est, în Lugansk, unde trupele inamice ruse sunt mai epuizate și mai demoralizate. „Comandamentul militar ucrainean va încerca să aibă aceeași abordare ca și înainte, pregătind simultan câmpul de luptă pentru posibile operațiuni în direcții diferite și apoi lovind acolo unde condițiile sunt favorabile”, a spus Oleksiy Melnyk, co-director pentru relații externe și programe de securitate internațională în cadrul think-tank-ului Centrul Razumkov, din Kiev.
Drept urmare, se poate presupune că următoarele acțiuni militare în Ucraina ar putea fi declanșate simultan pe trei fronturi (est, nord și sud), acțiuni critice care ar putea avea loc în următoarele câteva luni și care vor interacționa în moduri diferite. Un atac pe un front poate fi o diversiune pentru crearea cadrului favorabil pentru o ofensivă de amploare în altă parte sau ar putea fi conceput pentru a slăbi capacitatea adversarului de a-și lansa propriile atacuri.
Concluzionând, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil într-o perioadă apropiată greu de cuantificat, una din părțile implicate în conflictul din Ucraina va declanșa acțiuni ofensive, așteptându-se să se dea startul la ceea ce s-ar putea dovedi cea mai intensă fază a războiului ruso-ucrainean de până acum, dacă nu chiar faza decisivă pentru întreaga regiune extinsă a Mării Negre. Întrebarea este: cine va lovi primul și unde?