În contextul în care mai multe țări europene au raportat în ultimele luni cazuri de spionaj și sabotaj suspectate a fi efectuate la ordinul Rusiei, iată că și trei ingineri (doi actuali și unul fost) angajați într-o fabrică de armament din Serbia (care produce armament și muniții, inclusiv obuze de artilerie de 155 mm) au fost arestați sub suspiciunea de spionaj pentru o „organizație străină”, conform declarației Ministerului de Interne, de la Belgrad, făcută cunoscută opiniei publice, în ziua de 22 iulie.
Astfel, Poliția din Valjevo (localitate situată la aproximativ 80 de kilometri sud-vest de Belgrad) i-a arestat pe cei trei ingineri menționați, având la bază suspiciunea că au divulgat unui stat străin, pentru o perioadă îndelungată, secretele de stat și militare ale producătorului de muniții și armament „Krushik”, din Valjevo. Parchetul Superior, din Valjevo, i-a reținut pe suspecți pentru 48 de ore cu mențiunea că vor fi prezentați în fața procurorului pe baza dosarului penal elaborat.
Conform comunicatului Ministerului de Interne sârb, din 22 iulie, cei trei suspecți, în vârstă de 37, 63 și 60 de ani „au comis infracțiunea menționată sustrăgând, fără autorizație, documentație comercială și tehnică confidențială de la companie și furnizând-o unei organizații străine, în detrimentul intereselor militare, de securitate, de apărare și alte interese și pentru slăbirea puterii Serbiei”.
Acțiunile desfășurate de Agenția de Informații de Securitate (BIA), Agenția de Securitate Militară (VBA), Ministerul de Interne și Parchetul Superior, din Valjevo, au avut la bază existența unor motive de suspiciune cu privire la infracțiunea de spionaj, deoarece, așa cum se vehiculează informațiile, se pare că, în cursul anului 2024, cei trei ingineri au contactat continuu cetățeni din Macedonia de Nord, angajați ai companiei „ATS Group”, firmă condusă de Shevket Demirovski.
Acest om de afaceri macedonean a fost arestat pe 11 noiembrie 2019 într-o acțiune a BIA, VBA și a Parchetului Superior din Belgrad, împreună cu un inginer pensionar de la firma „Prvi Partizan”, din Užice și alți doi ingineri din acea companie, din cauza suspiciunilor că, în calitate de proprietar al „grupului ATS”[1] din Skopje, printr-un inginer pensionar din „Prvi Partizan” a intrat în posesia documentației comerciale și tehnice și a datelor legate de tehnologia de fabricare a armelor și munițiilor dezvoltate de firma „Prvi Partizan”[2].
După doar o lună, S. Demirovski a fost eliberat pe o cauțiune stabilită la 200.000 de euro pentru a se apăra în libertate. Mai mult, există suspiciuni conform cărora procurorul din acest dosar a respins plângerea penală împotriva persoanei acuzate. În acest fel, se pare că omul de afaceri macedonean a fost absolvit de suspiciunea de infracțiune de luare de mită în timpul desfășurării activității economice. Într-un astfel de context, presa pro-guvernamentală din Serbia a pus accentul atât pe știrile despre arestarea celor trei persoane pentru spionaj, cât și pe cele cu privire la procurorul Milena Bozović care este suspectată că, în 2021, a respins acuzațiile penale împotriva lui S. Demirovski, fiind promovată și știrea conform căreia „ea este cunoscută publicului ca fiind unul dintre puținii procurori care au semnat inițiativa opoziției „ProGlass”, deși procurorilor li se interzice orice activitate politică.”
Dar iată că, toate acestea se întâmplă în contextul unor informații vehiculate, dar neconfirmate, conform cărora Serbia ar fi exportat muniție care a ajuns în Ucraina prin intermediul unor terți – aspect pe care Belgradul nu l-a confirmat niciodată. Chiar luna trecută s-ar fi vehiculat informația neconfirmată conform căreia, muniție de fabricație sârbă în valoare de 855 de milioane de dolari ar fi ajuns indirect în Ucraina, în pofida relațiilor sârbo-ucrainene complicate de atitudinea foarte prietenoasă și foarte bine cunoscută a Belgradului față de Rusia.
Concluzionând, nu putem omite a sublinia că, în prezent, sunt cunoscute și alte informații conform cărora, presupuse rețele de spionaj rusești au fost descoperite în țări precum Ucraina, Marea Britanie și Slovenia. Se pare că Agenția națională de contrainformații și securitate (Mi5) a fost instruită să acorde prioritate absolută acțiunilor de identificare a spionilor, datorită atenționărilor apărute cu privire la avertizările privind eforturile intense în vederea recrutării, depuse de Rusia, China și Iran.
Nu în ultimul rând, în mai 2024, s-a descoperti faptul că Rusia recrutează extremiști de dreapta violenți pentru a fi folosiți în efectuarea unor atacuri și acțiuni de sabotaj în Europa, stârnind îngrijorări în rândul șefilor serviciilor de informații.
[1] O corporație cu sediul în Macedonia de Nord, cu peste 500 de angajați. O companie care îmbină tehnologia – o gamă largă de produse balistice compozite cu producția de muniție de calibru mic. Toate produsele sunt în conformitate cu standardele NATO și SUA. Compania pune la dispoziție serviciile unor profesioniști din domeniul militar și al forțelor de ordine, precum și personal de protecție VIP din întreaga lume. Oferă garanție pentru toate produsele sale, totodatăi oferind pregătore de specialitate pentru utilizatorii finali.
[2] Este un producător sârb de muniție și componente de încărcare manuală, cu sediul în Užice, Serbia. Compania produce muniție de diverse calibre pentru consumatori civili și militari.