Pentru regiunea Orientului Mijlociu, agenda politică a anului trecut a fost copios dominată de redundanta paradigmă numită „afacerea secolului”. Un titlu promiţător pentru noua iniţiativă lansată de preşedintele Donald Trump care, renunţând la mai vechile planuri americane de construcţie a „noului” sau „marelui” Orient Mijlociu (lansat şi acesta, în anul 2000, de către fostul secretar de stat Condoleeza Rice), îşi propunea un obiectiv pe cât de „modest”, pe atât de dificil şi complex - cel al soluţionării definitive şi durabile a conflictului palestiniano-israelian. Cu gestionarea acestui voluminos dosar a fost însărcinat Jared Kushner, consilier şi ginere prezidenţial (prin mariajul cu Ivanka Trump) care, bun cunoscător al mentalităţii arabe, a urmat, cu statornicie, povaţa vechiului proverb arab „Al-Sabr Fadhila”, în traducere „Răbdarea este o virtute”. Şi toată lumea a aşteptat. Cu speranţă şi cu satisfacţie reţinută, palestinienii, în frunte cu preşedintele Mahmud Abbas, au făcut şi ei acelaşi lucru. Au aşteptat momentul în care bagheta fermecată a lui Donald Trump va scoate din joben iepuraşul norocos al afacerii.
Şi, încetul cu încetul, din instrumentarul de iluzionst al lui Jared Kushner au început să fie extrase surprizele:
- Donald Trump declara că Statele Unite recunosc oraşul Ierusalim drept capitală indivizibilă şi eternă a statului Israel, uitând că acesta fusese anexat printr-o lege a Knessetului, pe care comunitatea internaţională şi ONU au respins-o la vremea respectivă şi care ... respinsă a rămas până azi.
- Administrația Trump a procedat la „miracolul dumnezeiesc” de transfer al ambasadei americane (în Israel) de la Tel Aviv în „oraşul unificat” Ierusalim - Al-Quds.
- Din dispoziţia domnului preşedinte Trump, Biroul de Reprezentare politico-diplomatică palestiniană din capitala americană a fost închis.
- Statele Unite au decis suspendarea asistenţei financiare sau umanitare acordată Agenţiei ONU pentru ajutorarea refugiaţilor palestinieni (UNRWA).
Tot în anul trecut, la un forum economic organizat în capitala qatariană Doha sub lozinca „Pace pentru prosperitate”, Jared Kushner dezvăluia segmentul economic al „afacerii”, care propunea, în esență, alocarea către palestinieni a unei „prosperităţi economice” în valoare de 10 miliarde dolari, asigurată prin magnanimitatea Alteţei Sale MBS, care se traduce prin Mohammed Bin Salman, deţinător al demnităţii de moştenitor al tronului saudit. Despre partea politică, .... un nou apel la „frumoasa răbdare”. Premierul Benjamin Netanyahu a jubilat, încă odată, în vreme ce palestinienii şi al lor preşedinte Mahmud Abbas au decis, la unison: „Ierusalimul şi demnitatea noastră nu sunt de vânzare”.
www.m.startribune.com
Cât priveşte segmentul politic al „afacerii secolului”, anunţat de preşedintele Trump în cadrul unei conferinţe de presă, acesta a fost oficializarea de facto a poziţiei americano-israeliene. Poziția exclude orice idee de stat palestinian, fie el şi ca entitate paralelă statului Israel şi reduce „drepturile palestiniene” la un regim de autonomie pe teritoriile care mai rămân palestinienilor în Cisiordania şi Gaza. Acestea ar urma să fie legate între ele printr-o autostradă şi un tunel şi realizate după ce noul guvern israelian al lui Benjamin Netanyahu îşi va fi pus în practică intenţia de trecere sub suveranitate israeliană a aşezărilor evreieşti din teritoriile autonome şi de anexare a Văii Iordanului şi a teritoriilor din nordul Mării Moarte.
După alegerile anticipate de la 2 martie 2020 (alegeri anticipate pentru a treia oară în decurs de un an), sunt în curs consultări şi negocieri pentru formarea unei coaliţii de guvernare între primii doi clasaţi la scrutinul din martie, respectiv Benjamin Netanyahu din partea formaţiunii de extremă dreapta „Likud” şi generalul Benny Gantz, lider al partidului de dreapta „Albastru şi Alb” (după culorile drapelului israelian). Şi „afacerea secolului”? Deocamdată, no news. Răbdarea e cea mai frumoasă virtute! Pentru partea palestiniană, desigur.
Lumea are alte priorităţi fierbinţi. Lumea îşi vede de propria izolare şi de căutarea unor elixiruri care să o elibereze cât mai repede de coşmarul COVID-19.
Cât îl priveşte pe Jared Kushner ... Potrivit ştirilor mediatice, la începutul acestei luni, fostul administrator al „afacerii secolului” a primit o altă sarcină de importanţă deosebită: aceea de a administra, la nivel naţional, sistemul (american) de contracarare a pandemiei de Coronavirus.
O tempora! O mores! a zis marele orator Cicero.