Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Materiale
Alexandru PETRESCU
Balcanii de Vest (Albania, Bosnia și Herțegovina, ”Kosovo”, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și, uneori, Croația și Slovenia) reprezintă o regiune din Europa care se străduiește (cel puțin la nivel declarativ!) să împărtășească valorile europene și să intre în marea ”familie europeană” reprezentată de Uniunea Europeană (UE), dar se confruntă cu o serie de provocări. Această situație nu este o noutate, Balcanii de Vest reprezentând, ca și Balcanii, în general, o regiune cu caracteristici specifice și care a știut să pună la încercare întreaga lume, iar asta nu o dată
28/03/2020 Articol gratuit Regiune: Balcanii de Vest Tema: Geopolitică și geostrategie
Mihnea MOTOC
Într-un context geopolitic instabil, cu tensiuni din ce în ce mai puternice pe arena internațională, procesul de reformare al Uniunii Europene, în context post-Brexit, nu poate neglija modul în care statele membre își propun să se raporteze la dimensiunea securităţii şi apărării.
27/03/2020 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică și geostrategie
Dr. Sergiu MIȘCOIU
Ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Euratom reprezintă o provocare majoră pentru statele membre, cu implicații economice, financiare, sociale și politice complexe asupra întregului acquis comunitar.
Sergiu Mişcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca ne oferă o imagine de ansamblu cu privire la perspectivele şi provocările privind proiecția identitară a UE în context post-Brexit, în interviul acordat lui Vladimir Adrian Costea, pentru Pulsul Geostrategic.
23/03/2020 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică și geostrategie
Alexis CHAPELAN
În ultimii zece ani romanul distopic de referință scris de Orwell, 1984 s-a aflat de două ori în fruntea listei celor mai bine vândute cărți. În 2013, după ce Edward Snowden a lăsat să transpară informații referitoare la vasta rețea de operațiuni de supraveghere a NSA, vânzările romanului 1984 au crescut exponențial, datorită unei explozii de similitudini cu entitatea totalitară tentaculară din roman, intitulată „Fratele cel Mare”. Vânzările au crescut din nou cu peste 9500% la finalul anului 2017, când un funcționar de la Casa Albă a făcut referire trecător la „informații indirecte”, când a fost abordat cu privire la o serie de declarații false emise în trecut.
15/03/2020 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică și geostrategie
Dr. Alexandru GHIŞA
Sistemul de tratate de la Versailles, din 1919-1920, de după primul război mondial, înlocuiește statul de tip imperial cu statul național și încheie, practic, un proces derulat pe tot parcursul secolului XIX, de formare a statelor europene moderne. Primul stat care s-a desprins din Imperiul Otoman a fost Grecia, în urma unui îndelungat război ruso-otoman, încheiat prin Pacea de la Adrianopol, la 1829, care recunoaște independența noului stat . A fost nevoie de 30 de ani pentru ca o nouă formațiune statală să se poată desprinde din același imperiu ”bolnav”, statul român. Acesta a apărut în urma unui război intra-european, Războiul Crimeii, încheiat prin Pacea de la Paris, din 1856. În baza prevederilor acestui tratat, puterile europene implicate în conflict – Anglia, Franța, Imperiul Otoman, Imperiul Habsburgic, Prusia și Sardinia, pe de o parte și Imperiul Rusiei, statul învins, pe de altă parte, acceptă ideea unirii Principatelor Moldova și Țara Românească.
15/03/2020 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică și geostrategie
Constantin IACOBIŢĂ
Din partea editorului
24/02/2020 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică și geostrategie
Dr. Valentin NAUMESCU
În perioada 14-16 februarie, în capitala Bavariei, s-au desfășurat lucrările celei de a 56-a ediție a Conferinței internaționale de Securitate de la München. La evenimentul dedicat dialogului strategic asupra unor probleme de actualitate pe agenda relațiilor internaționale au participat 35 de șefi de state și de guverne, împreună cu peste 100 de miniștri ai afecerilor externe și ai apărării.
Valentin Naumescu, conferențiar la Facultatea de Studii Europene al Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca şi preşedinte al think-tankului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), a realizat un bilanț al ediției din acest an a Conferinței internaționale de Securitate de la München, cel mai prestigios forum de securitate internațională, în interviul pe care l-a oferit lui Vladimir Adrian Costea, pentru Pulsul Geostrategic.
21/02/2020 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică și geostrategie
E.S. Ambasadorul Statului Palestina în România, dl. Fuad KOKALY
Preşedintele american Donald Trump, la începutul documentului ce cuprinde planul său pentru pace, afirmă că de-a lungul timpului au fost concepute mai multe proiecte de pace pentru palestinieni şi israelieni, însă niciunul nu a ţinut cont de realitatea concretă. Planul său, susţine el, ar fi diferit. Nimic nu este mai departe de adevăr. Construit complet din clişee şi neadevăruri, aşa-zisul său plan, la fel ca şi celelalte dinaintea sa, ignoră aspiraţiile naţionale ale palestinienilor şi drepturile lor. Deşi Donald Trump susţine că este realist şi realizabil, planul său de pace ţine cont numai de o singură parte, cea israeliană. În cele ce urmează, vom parcurge punct cu punct documentul creat de administraţia americană și vom arăta cum acesta face abstracţie de legea internaţională şi de numeroasele rezoluţii ale Naţiunilor Unite pe tema conflictului israeliano-palestinian.
19/02/2020 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică și geostrategie
Vladimir-Adrian COSTEA
Înțelegem în mod eronat semnificațiile politice ale Brexit-ului în cazul în care omitem să ne raportăm la cronologia negocierilor pe axa Bruxelles-Londra, respectiv la evoluția contextului economic, social și politic specific Regatului Unit. Analiza de ansamblu asupra evoluției demersurilor privind retragerea Regatului Unit din UE și Euratom ne ajută să înțelegem contrastul dintre opțiunea inițială pentru o mai puțină Europă la nevoia stringentă a cooperării în context post-Brexit.
03/02/2020 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică și geostrategie
Vladimir SOCOR
Dumă summitul Normandia din decembrie 2019 (vezi EDM, 11, 12 decembrie 2019) și în așteptarea întâlnirii la nivel înalt din luna aprilie a.c. a aceluiași forum, oficialii ucraineni circulă propuneri de revizuire a acordurilor Minsk din 2014 și 2015 impuse de Kremlin. „Acordurile”, vizând legalizarea controlul Rusiei asupra teritoriului Lugansk-Donețk și să destabilizeze și mai mult Ucraina, continuă să rămână ne-implementate datorită succesului manevrelor și întârzierilor guvernului ucrainean anterior. Aceste demersuri au creat terenul propice pentru administrația condusă de președintele Volodimir Zelenski să solicite revizuirea “acordurilor”.
31/01/2020 Articol gratuit Regiune: Marea Neagră Tema: Geopolitică și geostrategie
10 11 12 13 14 Pagina 12 din 15