Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Materiale
Vladimir SOCOR
Articolul este disponibil momentan doar în limba engleză
17/02/2021 Articol gratuit Regiune: Marea Neagră Tema: Geopolitică și geostrategie
Christopher M. DAVIDSON
Materialul este disponibil momentan doar în limba engleză
16/02/2021 Articol gratuit Regiune: Asia Centrală Tema: Amenințări asimetrice
Amb. prof. Dumitru CHICAN
Din mai multe și complexe cauze, lumea anului 2021 este răscolită de crize care, prin multitudine și diversitate, nu dispun de atâtea adjective necesare pentru a se autodefini și a se particulariza fiecare: crize identitare, existențiale, morale, valorice, politico-militare, sanitare, economice și așa mai departe.
15/02/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică și geostrategie
Jiri ŠEDIVÝ
Sunt multe lecții pe care le putem învăța din criza în derulare cauzată de COVID-19 și din povara financiară grea pe care aceasta este de așteptat să o pună pe umerii Statelor Membre ale UE, însă una dintre aceste lecții iese în evidență: cooperarea europeană în domeniul apărării în general și dezvoltarea în cooperare a capabilității în special sunt, la acest moment, mai indispensabile și urgente ca niciodată.
15/02/2021 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică și geostrategie
Dr. Zlatko HADŽIDEDIĆ , Adnan IDRIZBEGOVIĆ
Materialul este disponibil momentan doar în limba engleză.
11/02/2021 Articol gratuit Regiune: Balcanii de Vest Tema: Conflicte
Dr. Alexandru GHIŞA
Anul 1918 a fost pentru români un an de acțiune politică majoră. La timpul respectiv românii trăiau în trei state – Regatul României, Imperiul Austro-Ungar și Imperiul Rusiei, exemplu clasic de națiune divizată. Tânărul stat român, trecut prin faza Principatelor Unite Moldova și Țara Românească, prin alegerea la Iași și București a unui singur domn, în persoana lui Alexandru Ioan Cuza, dovedește că avea o elită intelectuală capabilă de acțiune politică în interes național. Situat pe cursul Dunării, statul român s-a format și datorită unui interes european la Dunăre și Marea Neagră, pentru a fi un garant al libertății navigației prin Gurile Dunării – aspecte prevăzute expres în Tratatul de pace de la Paris din 1856, de după Războiul Crimeii (1853-1856).
08/02/2021 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică și geostrategie
Monika HOHLMEIER
Confruntându-se cu provocări noi, cum ar fi nevoia de gestionare a consecințelor pandemiei de COVID-19 și presiunea din ce în ce mai intensă a mișcărilor populiste euro-sceptice, Uniunea Europeană a fost nevoită să reacționeze imediat – ceea ce a reprezentat capacitatea Statelor Membre de a se conforma principiului solidarității – și să identifice o soluție pe termen mediu, ca parte integrantă a Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, care să reflecte viziunea celor 27 de State Membre, asupra viitorului Uniunii Europene.
22/01/2021 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Diverse
Iulia Monica OEHLER-ŞINCAI
Prezenta sinteză evidențiază o serie de noi trăsături ale sistemului relațiilor internaționale și relevă măsuri restrictive adoptate deopotrivă de țări dezvoltate și în dezvoltare/emergente în sfera investițiilor străine directe, atât înainte de pandemia de Covid-19, cât şi sub influenţa acesteia.
22/01/2021 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Diverse
Dr. Ion I. JINGA
Cunoașterea trecutului ajută la înțelegerea prezentului și poate facilita anticiparea viitorului.
În istoria națiunilor există „ore astrale”, momente decisive ce le marchează destinul și care rămân pietre de hotar pentru generațiile următoare.
21/01/2021 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Diverse
14 15 16 17 18 Pagina 16 din 34