Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Materiale
28/11/2020 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Diverse
Dr. Ion I. JINGA
În fiecare an, după căderea regimului comunist, la 1 decembrie, românii își sărbătoresc Ziua Națională. În data de 1 decembrie 1918, la încheierea Primului Război Mondial, românii din Transilvania - reprezentând majoritatea absolută a populației din această provincie - au decis unirea cu România, desăvârșind, astfel, Marea Unire.
26/11/2020 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Diverse
Vladimir SOCOR
Alegerile prezidențiale recente din Republica Moldova au fost caracterizate de media internațională drept o competiție geopolitică între Occidentul democratic și Rusia lui Vladimir Putin. Dar de fapt, această ipoteză a fost dezavuată de toți actorii, atât interni cât și externi, în mesajele lor referitoare la cursa electorală abia încheiată.
19/11/2020 Articol gratuit Regiune: Rusia Tema: Geopolitică și geostrategie
Radu SAVA
Comparabil cu alte regiuni ale lumii, pandemia generată de noul coronavirus a fost întâmpinată cu teamă și nepregătire în Europa Centrală și de Est. Cooperarea inter-statală în stadiile incipiente ale crizei fusese absentă, pentru că nu existau canale adecvate care să faciliteze comunicarea eficientă în situații de crize sanitare, dar și din cauza unor cerințe de discreție ale guvernelor implicate.
19/11/2020 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Amenințări asimetrice
Vladimir SOCOR
Preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev şi prim-ministrul armean Nikol Pashinian au semnat, la 9 noiembrie, prin intermediul unei video-conferinţe, un armistiţiu între Armenia şi Azerbaidjan. Mediat de Rusia, armistiţiul modifică în mod dramatic situaţia din teren, stabilind „realităţi noi” pentru mulţi ani de acum înainte.
14/11/2020 Articol gratuit Regiune: Rusia Tema: Geopolitică și geostrategie
Profesor Ioan Mircea PAŞCU
Alegerile prezidențiale din SUA continuă să fie indicatorul cel mai important privind traiectoria relațiilor internaționale pentru o perioadă de timp care depinde atât de culoarea politică a câștigătorului competiției, cât și de personalitatea acestuia, așa cum a dovedit-o mandatul lui Donald Trump. Iar una din întrebările la care observatorii, analiștii, experții și liderii din diverse domenii, inclusiv factorii de decizie politică din majoritatea statelor lumii au căutat răspunsuri, până la aflarea numelui viitorului președinte al SUA, a fost în ce măsură va avea loc o resetare a orei geopolitice și, dacă va fi cazul, în ce va consta aceasta.
10/11/2020 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică și geostrategie
Peter STANO
Într-un context geopolitic instabil și pe fondul unor tensiuni din ce în ce mai intense și mai vizibile pe arena internațională, procesul de reformă a Uniunii Europene pune un accent deosebit pe regiunea Mării Negre.
07/11/2020 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică și geostrategie
03/11/2020 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Amenințări asimetrice
Eva J. KOULOURIOTIS
Articolul este disponibil momentan doar în limba engleză.
03/11/2020 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică și geostrategie
Vladimir-Adrian COSTEA
Alegerile prezidențiale americane au generat, de fiecare dată, reverberații puternice la nivel global, reprezentând o (re)setare a orei geopolitice, precum și o (re)afirmare a modului în care sunt percepute și definite decalajele și echilibrele raporturilor de putere, din perspectiva unui actor capabil să dirijeze și să impună, în mod direct, traiectoria și intensitatea abordărilor celorlalți actori.
01/11/2020 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Diverse
17 18 19 20 21 Pagina 19 din 34